maanantai 17. helmikuuta 2014

Surun keskellä

Lauantaina saatoimme mieheni isän viimeiselle matkalleen. Siunaustilaisuuden jälkeen pidimme pienen muistotilaisuuden meillä, jossa kahvin kanssa tarjoilimme kahta erilaista suolaista piirakkaa ja suklaakakkua.


Kakku on tehty sacher-kakun ohjeella 1½-kertaisena. Välissä on aprikoosimarmeladin lisäksi tummasuklaatäyte.



Koristeena kermaruusuja ja pieniä nonparelleja.





Kinkkupiirakka

Pohja:
200 g voita
3 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
4 rkl kylmää vettä

Täyte:
350 g palvikinkkua
1 paprika
1 purjo
mustapippuria
2 dl ruokakermaa
2 dl maitoa
4 munaa
200 g punaista Emmental-juustoa

- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
- Nypi voi, jauhot ja kaurahiutaleet sekaisin.
- Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
- Levitä taikina jauhotetuin käsin uunipellille leivinpaperin päälle.

- Suikaloi kinkku ja purjo, kuutioi paprika pieneksi.
- Levitä täytteet pohjan päälle, mausta mustapippurilla.
- Sekoita kerma, maito ja munat keskenään ja levitä piirakan päälle.
- Ripottele pinnalle lopuksi juustoraaste.
- Paista piirakkaa uunin alatasolla n. 30 minuuttia, kunnes juusto on saanut kauniin värin.



Tonnikala-oliivipiirakka (ohje: Helsingin Sanomat)

Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
200 g voita
200 g porkkanaa

Täyte:
5 rkl pestoa
2 tlk tonnikalaa
100 g oliiveja
75 g aurinkokuivattuja tomaatteja
1 rasia kirsikkatomaatteja
100 g fetajuustoa
300 g punaista Emmental-juustoa
2 dl kuohukermaa
2 dl maitoa
4 munaa
mustapippuria

- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
- Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää pehmeä voi ja hienoksi raastettu porkkana. Sekoita taikina tasaiseksi (lisää tarvittaessa tilkka vettä) ja painele leivinpaperin päälle. Esipaista pohjaa noin 10 minuuttia.

- Valmista täyte. Leikkaa oliivit renkaiksi, hienonna aurinkokuivatut tomaatit, puolita kirsikkatomaatit ja kuutioi fetajuusto.
- Levitä pestokastike pohjalle, ripottele tonnikala, oliivirenkaat, tomaatit ja fetajuustokuutiot piirakan päälle.
- Raasta emmental ja sekoita se kerman, maidon ja munien kanssa. Mausta mustapippurilla. Kaada seos piirakan päälle ja paista 175 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja pinta saanut kauniin värin. Koristele basilikalla.

3 kommenttia: