maanantai 3. joulukuuta 2012

Saaristolaisleipä

Saaristolaisleipä on ehdoton joulupöydän herkku ja äärettömän helppo tehdä. Joulun kiireitä helpottaakseen voi leivät leipoa jo hyvissä ajoin ja pakastaa. Ohjeen olen saanut ystävältä, mutta samanlaisia ohjeita on netissä useilla sivuilla.


1 l piimää
75 g hiivaa 
3 dl siirappia
3 dl Tuoppi-kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
4 tl suolaa
10 dl vehnäjauhoja

voita vuokien voiteluun
siirappivettä leipien valeluun (1½ dl vettä ja ½ dl siirappia)

- Lämmitä piimä 37 asteiseksi ja murenna hiiva joukkoon.
- Lisää loput aineet ja sekoita, mutta älä vaivaa taikinaa liikaa.
- Kaada taikina kolmeen 1,3 litran tai kahteen 2 litran voideltuun leipävuokaan ja anna kohota liinan alla 1½ tuntia. Liinan ja vuokien väliin kannattaa laittaa leivinpaperi, jotta taikina ei tartu liinaan kiinni.
- Lämmitä uuni 175 asteeseen ja laita vuoat paistumaan 1½-2 tunniksiItse paistan 1½ tuntia.
- Kun leivät ovat paistuneet 1-1½ tuntia, valele leivät siirappivedellä ja jatka paistamista vielä ½ tuntia.
- Anna leipien jäähtyä vuoissaan ennen kumoamista. 
- Leivät ovat parhaimmillaan tekeydyttyään jääkaapissa 2-3 päivää. Halutessasi voit myös pakastaa leivät. 


2 kommenttia:

  1. Tein tuota leipää jouluksi ja se sai paljon kehuja! Minäkin tykkäsin, vaikka yleensä en mikään makean leivän ystävä olekkaan :).

    VastaaPoista
  2. Kiva kuulla, että pidit leivästä! Itsekään en ole makeiden leipien ystävä, mutta tämä on kyllä herkullista! :)

    VastaaPoista