1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl Tuoppi-kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
4 tl suolaa
10 dl vehnäjauhoja
voita vuokien voiteluun
siirappivettä leipien valeluun (1½ dl vettä ja ½ dl siirappia)
- Lämmitä piimä 37 asteiseksi ja murenna hiiva joukkoon.
- Lisää loput aineet ja sekoita, mutta älä vaivaa taikinaa liikaa.
- Kaada taikina kolmeen 1,3 litran tai kahteen 2 litran voideltuun leipävuokaan ja anna kohota liinan alla 1½ tuntia. Liinan ja vuokien väliin kannattaa laittaa leivinpaperi, jotta taikina ei tartu liinaan kiinni.
- Lämmitä uuni 175 asteeseen ja laita vuoat paistumaan 1½-2 tunniksi. Itse paistan 1½ tuntia.
- Kun leivät ovat paistuneet 1-1½ tuntia, valele leivät siirappivedellä ja jatka paistamista vielä ½ tuntia.
- Anna leipien jäähtyä vuoissaan ennen kumoamista.
- Leivät ovat parhaimmillaan tekeydyttyään jääkaapissa 2-3 päivää. Halutessasi voit myös pakastaa leivät.
Tein tuota leipää jouluksi ja se sai paljon kehuja! Minäkin tykkäsin, vaikka yleensä en mikään makean leivän ystävä olekkaan :).
VastaaPoistaKiva kuulla, että pidit leivästä! Itsekään en ole makeiden leipien ystävä, mutta tämä on kyllä herkullista! :)
VastaaPoista